Zupa marchwiowo-pomarańczowa.odt

(39 KB) Pobierz

Zupa pomarańczowo-marchewkowa


Fot. Shutterstock


Dodatek pomarańczy dodaje zupę świeżego, ciekawszego charakteru. Podawaj ją posypana tymiankiem lub np. kiełkami; samą lub z ciemnym pieczywem.

Zupa pomarańczowo-marchewkowa

2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku (posiekany)
2 cebule (posiekane)
4-6 marchewek (startych)
kawałek imbiru (posiekanego)
2 duże pomarańcze (sok i skórka)
700 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy marchew i imbir, gotujemy kilka minut. Wlewamy sok z pomarańczy, bulion i gotujemy 10-15 minut. Miksujemy zupę (możemy zmiksować połowę, jeśli lubimy kawałki warzyw), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze parę minut.


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin