Fot. Shutterstock
Dodatek pomarańczy dodaje zupę świeżego, ciekawszego charakteru. Podawaj ją posypana tymiankiem lub np. kiełkami; samą lub z ciemnym pieczywem.
Zupa pomarańczowo-marchewkowa
2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku (posiekany)2 cebule (posiekane)4-6 marchewek (startych)kawałek imbiru (posiekanego)2 duże pomarańcze (sok i skórka)700 ml bulionu warzywnegosól i pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy marchew i imbir, gotujemy kilka minut. Wlewamy sok z pomarańczy, bulion i gotujemy 10-15 minut. Miksujemy zupę (możemy zmiksować połowę, jeśli lubimy kawałki warzyw), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze parę minut.
very_significant_other