Autor: thiessa @ 11:11pm, Sobota 13 Luty 2010.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
W szafce leżała paczka czarnej fasoli, którą kupiłam niewątpliwie z myślą sporządzenia czegoś konkretnego, teraz już nawet nie wiem, czego. Już kiedyś robiłam zupę z czarnej fasoli i teraz zatęskniłam za tym smakiem była, więc jak znalazł.
Składniki:
450g czarnej fasoli, namoczonej przez 6-8 godzin, albo przez całą noc,6 szklanek wody,2 liście laurowe,szczypta sody,3 łyżki oliwy,2 średnie cebule, posiekane,4 ząbki czosnku, posiekane,1 zielona papryka, posiekana,1 jalapeńo, wypestkowane i posiekane,1 łodyga selera naciowego, posiekana,1 marchewka, obrana i pokrojona, 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,2 łyżeczki suszonego oregano,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 łyżka białego octu winnego,2 łyżeczki soli albo do smaku, świeżo mielony czarny pieprz,3-4 szklanki bulionu warzywnego.Wypłukać fasolę z wody po namoczeniu, zalać świeżą woda, wrzucić listki laurowe, dodać szczyptę sody i gotować pod przykryciem 1 1/2 godziny, aż będzie całkowicie miękka. Po ugotowaniu wyrzucić liście laurowe. Podczas ostatnich 30 min. gotowania fasoli przyrządzić warzywa. Rozgrzać na patelni oliwę wrzucić czosnek, smażyć 30 sekund dodać cebulę i zieloną paprykę smażyć przez 12-15 min. Następnie dodać jalapeńo, seler oraz marchewkę, smażyć przez kolejne 10 min.Podsmażone warzywa dodać do ugotowanej fasoli, zalać bulionem, przyprawić kuminem, oregano oraz tymiankiem. Doprowadzić zupę do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości marchewki. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut, dodać ocet, przyprawić solą oraz pieprzem. Można odlać 2 szklanki, zmiksować i wlać z powrotem do zupy. Podawać przyozdobione kolendrą, pokrojonym awokado i cząstką limonki.
Zupa jest smaczniejsza na następny dzień, kiedy smaki się przegryzą.
very_significant_other