Zupa z czarnej fasoli z awokado.odt

(49 KB) Pobierz

Zupa z czarnej fasoli

Autor: thiessa @ 11:11pm, Sobota 13 Luty 2010.

Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero

 

W szafce leżała paczka czarnej fasoli, którą kupiłam niewątpliwie z myślą sporządzenia czegoś konkretnego, teraz już nawet nie wiem, czego. Już kiedyś robiłam zupę z czarnej fasoli i teraz zatęskniłam za tym smakiem była, więc jak znalazł.

Składniki:

450g czarnej fasoli, namoczonej przez 6-8 godzin, albo przez całą noc,
6 szklanek wody,
2 liście laurowe,
szczypta sody,
3 łyżki oliwy,
2 średnie cebule, posiekane,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 zielona papryka, posiekana,
1 jalapeńo, wypestkowane i posiekane,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
1 marchewka, obrana i pokrojona,
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżka białego octu winnego,
2 łyżeczki soli albo do smaku,
świeżo mielony czarny pieprz,
3-4 szklanki bulionu warzywnego.

Wypłukać fasolę z wody po namoczeniu, zalać świeżą woda, wrzucić listki laurowe, dodać szczyptę sody i gotować pod przykryciem 1 1/2 godziny, aż będzie całkowicie miękka. Po ugotowaniu wyrzucić liście laurowe.
Podczas ostatnich 30 min. gotowania fasoli przyrządzić warzywa. Rozgrzać na patelni oliwę wrzucić czosnek, smażyć 30 sekund dodać cebulę i zieloną paprykę smażyć przez 12-15 min. Następnie dodać jalapeńo, seler oraz marchewkę, smażyć przez kolejne 10 min.
Podsmażone warzywa dodać do ugotowanej fasoli, zalać bulionem, przyprawić kuminem, oregano oraz tymiankiem. Doprowadzić zupę do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości marchewki. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut, dodać ocet, przyprawić solą oraz pieprzem.
Można odlać 2 szklanki, zmiksować i wlać z powrotem do zupy.
Podawać przyozdobione kolendrą, pokrojonym awokado i cząstką limonki.

Zupa jest smaczniejsza na następny dzień, kiedy smaki się przegryzą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin