Autor: thiessa @ 7:28pm, Sobota 14 Styczeń 2012.
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter Na Gwiazdkę dostałam jedną z wymarzonych książek i od razu pozaznaczałam sobie parę potraw do zrobienia w najbliższym czasie. Jedne już teraz, inne, kiedy będzie sezon na świeże warzywa. Na pierwszy ogień poszła oczywiście zupa w stylu meksykańskim głównie, dlatego że niemal wszystkie składniki posiadałam w domu. Wystarczyło dokupić awokado i kolendrę na salsę. W skład zupy wchodzi tajemnicze chilli chipotle. Nie wiedziałam, czy autor książki ma na myśli świeżą papryczkę, czy suszoną. Świeża i tak jest u nas niedostępna, ale miałam suszoną, którą uprzednio namoczyłam i posiekałam. Różni się ona od sprzedawanych u nas papryczek chilli "no name" tym, że ma charakterystyczny dymny smak. W przypadku braku tejże chilli należy użyć jeszcze jednej zwykłej chilli i 1-2 łyżeczek wędzonej papryki.Zupa ma bardzo ciekawy smak przywodzący na myśl sos mole. Czekolada jest w niej wyraźnie wyczuwalna, ale świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Polecam kuchennym eksperymentatorom.Zupa:2 łyżki oliwy,2 czerwone cebule, posiekane,4 ząbki czosnku, posiekane,1 świeże zielone chilli,1 chilli chipotle, drobno posiekane, lub 1 zwykła chilli i 1-2 łyżeczki wędzonej papryki,1 łyżeczka oregano,2 łyżeczki kuminu,2 łyżeczki kolendry,1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,1/2 czerwonej papryki, posiekanej,2 łodygi selera naciowego, posiekane,1/2 kg suszonej czarnej fasoli,1 łyżka koncentratu pomidorowego,1 l wywaru warzywnego,30g gorzkiej czekolady,sól do smaku,śmietana do podania.Salsa1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę,2 cebulki dymki, posiekane,1 łyżka posiekanej kolendry,sok z limonki.Poprzedniego dnia zalać fasolę wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano zmienić wodę i gotować do miękkości. Odcedzić.Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej przez 5 minut cebulę. Dodać czosnek, chilli, oregano, mielone przyprawy, paprykę i seler. Smażyć 7-8 minut, aż warzywa zmiękną. Połączyć zawartość patelni z fasolę, koncentratem pomidorowym i wywarem warzywnym. Gotowa/ć 40 minut. Ja w takich przypadkach nie dodaję wywaru tylko wodę, do której wrzucam warzywa w całości. Kiedy zupa się gotuje w tym samym czasie robi się wywar. Po ugotowaniu zupy warzywa w całości wyjmuję z zupy. 2/3 zupy zmiksować na gładko niestety mój blender nie daje rady) a resztę trochę mniej gładko używając funkcji puls. Wlać z powrotem do garnka, podgrzać i rozpuścić w zupie czekoladę. Przyprawić do smaku solą.Zrobić salsę poprzez zmieszanie wszystkich składników. Podawać zupę ze kleksem śmietany i łyżką salsy.
very_significant_other