Zupa z czarnej fasoli z czekoladą i salsą awokado.odt

(52 KB) Pobierz

Zupa z czarnej fasoli z czekoladą i chilli oraz salsą z awokado

Autor: thiessa @ 7:28pm, Sobota 14 Styczeń 2012.

Źródło: "For the love of food" Denis Cotter 

Na Gwiazdkę dostałam jedną z wymarzonych książek i od razu pozaznaczałam sobie parę potraw do zrobienia w najbliższym czasie. Jedne już teraz, inne, kiedy będzie sezon na świeże warzywa. Na pierwszy ogień poszła oczywiście zupa w stylu meksykańskim głównie, dlatego że niemal wszystkie składniki posiadałam w domu. Wystarczyło dokupić awokado i kolendrę na salsę. W skład zupy wchodzi tajemnicze chilli chipotle. Nie wiedziałam, czy autor książki ma na myśli świeżą papryczkę, czy suszoną. Świeża i tak jest u nas niedostępna, ale miałam suszoną, którą uprzednio namoczyłam i posiekałam. Różni się ona od sprzedawanych u nas papryczek chilli "no name" tym, że ma charakterystyczny dymny smak. W przypadku braku tejże chilli należy użyć jeszcze jednej zwykłej chilli i 1-2 łyżeczek wędzonej papryki.
Zupa ma bardzo ciekawy smak przywodzący na myśl sos mole. Czekolada jest w niej wyraźnie wyczuwalna, ale świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Polecam kuchennym eksperymentatorom.

Zupa:

2 łyżki oliwy,
2 czerwone cebule, posiekane,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 świeże zielone chilli,
1 chilli chipotle, drobno posiekane, lub 1 zwykła chilli i 1-2 łyżeczki wędzonej papryki,
1 łyżeczka oregano,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki kolendry,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
1/2 czerwonej papryki, posiekanej,
2 łodygi selera naciowego, posiekane,
1/2 kg suszonej czarnej fasoli,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 l wywaru warzywnego,
30g gorzkiej czekolady,
sól do smaku,
śmietana do podania.

Salsa

1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę,
2 cebulki dymki, posiekane,
1 łyżka posiekanej kolendry,
sok z limonki.

Poprzedniego dnia zalać fasolę wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano zmienić wodę i gotować do miękkości. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej przez 5 minut cebulę. Dodać czosnek, chilli, oregano, mielone przyprawy, paprykę i seler. Smażyć 7-8 minut, aż warzywa zmiękną. Połączyć zawartość patelni z fasolę, koncentratem pomidorowym i wywarem warzywnym. Gotowa/ć 40 minut. Ja w takich przypadkach nie dodaję wywaru tylko wodę, do której wrzucam warzywa w całości. Kiedy zupa się gotuje w tym samym czasie robi się wywar. Po ugotowaniu zupy warzywa w całości wyjmuję z zupy. 
2/3 zupy zmiksować na gładko niestety mój blender nie daje rady) a resztę trochę mniej gładko używając funkcji puls. Wlać z powrotem do garnka, podgrzać i rozpuścić w zupie czekoladę. Przyprawić do smaku solą.
Zrobić salsę poprzez zmieszanie wszystkich składników. 
Podawać zupę ze kleksem śmietany i łyżką salsy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin