dośw 12.docx

(27 KB) Pobierz

Iwona Kamińska                                                                                     Poniedziałek, 28.02.2011 r. godz. 15:00
Paulina Krzemińska
Kinga Makos

Ćwiczenie 12:
Wpływ stężenia katalizatora na szybkość inwersji sacharozy

 

Cel:

Wyznaczenie zależności stałej szybkości reakcji inwersji sacharozy od stężenia kwasu HCl, będącego katalizatorem reakcji.

 

Przebieg doświadczenia:

Najpierw sporządziłyśmy roztwór sacharozy odważając 20,313 gram substancji i rozpuszczając ją w 100 ml wody destylowanej. Następnie odpipetowałyśmy pięć części współmiernych do pięciu kolbek o pojemności 50 ml. Nasze doświadczenie polegało na zaobserwowaniu kąta skręcalności poszczególnych próbek, do których dodaliśmy wodę destylowaną oraz kwas solny o stężeniu odpowiednio: 3, 2 i 1 [mol/dm3].

Podczas przeprowadzenia doświadczenia w naszym układzie zachodziła następująca reakcja:

C12H22O11sacharozaH+,H2OC6H12O6glukoza+C6H12O6fruktoza

Temperatura w jakiej przeprowadzałyśmy pomiary wynosiła T=22,5oC.

 

Wyniki pomiarów:

Kąt skręcalności płaszczyzny dla roztworu sacharozy z dodatkiem wody destylowanej wynosił 13,5o. W poniższej tabeli zamieszczamy wyniki dla roztworu sacharozy z dodatkiem kwasu o konkretnym stężeniu:

3M HCl

t [min]

0

10

15

20

25

30

kąt [o]

11,45

10,10

9,60

7,00

5,50

4,30

2M HCl

t [min]

0

10

20

30

40

50

kąt [o]

12,65

11,80

10,00

8,20

6,45

4,80

1M HCl

t [min]

0

10

20

30

40

50

kąt [o]

12,95

12,65

11,60

10,55

9,35

8,45

 

 

Opracowanie wyników:

1.       Obliczanie kąta skręcania dla mieszaniny poreakcyjnej ze wzoru:

α=-α00,44-0,005t

Gdzie:
a0 – kąt skręcania płaszczyzny polaryzacji przed reakcją             
a¥ - kąt skręcania mieszaniny poreakcyjnej             
t – temperatura w oC

Po podstawieniu naszych wartości do powyższego wzoru, otrzymałyśmy wartość a¥ = -4,42o.

2.       Sporządzenie wykresów zależności  lnα0-ααt-α  od czasu dla naszych stężeń HCl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program Excel, który użyłyśmy do skonstruowania powyższych wykresów, wygenerował wartości stałych k dla poszczególnych stężeń kwasów, co przedstawiamy w poniższej tabeli:

cHCl [mol/dm3]

k

1

0,0063

2

0,0126

3

0,0209

 

3.       Wykres zależności stałej szybkości reakcji od stężenia HCl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.       Korzystając z poniższego równania wyznaczenie stałych k0 (opisuje szybkość reakcji bez katalizatora) i k’ (opisuje szybkość reakcji z katalizatorem):

-dSdt=k0+k'H+S

Powyższe równanie pokazuje, iż stałe szybkości oraz szybkość reakcji są powiązane liniową zależnością ze stężeniem katalizatora (HCl). Szukane stałe można odczytać z wykresu zależności stałej szybkości od stężenia kwasu. Otrzymujemy wartości: k0 = -0,0013, k’ = 0,0073.

 

Wnioski:

Z przeprowadzonego doświadczenia wynika, iż wraz ze wzrostem stężenia rośnie szybkość reakcji, a co za tym idzie również szybkość reakcji. Zależność między stężeniem katalizatora, a stałą szybkości jest zależnością liniową, co ilustrują wykresy.

Hydroliza sacharozy w środowisku wodnym, bez dodatku kwasu przebiega bardzo powoli, natomiast wraz z zwiększeniem stężenia dodawanego kwasu, reakcja przebiega znacznie szybciej.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin