ryby - początek.odt

(46 KB) Pobierz

GATUNKI RYB HODOWLANYCH W POLSCE

Karp - Cyprinus carpio

Lin - Tinca tinca

Pstrąg tęczowy -Oncorhynchus mikiss 

Pstrąg źródlany-Salmo trutta morpha fario

Szczupak - Essox lucius

Sandacz - Lucioperca lucioperca

Sum - Thymallus thymallus

Głowacica - Hucho hucho

Cztery ostatnie gatunki hoduje się wyłącznie jako materiał zarybieniowy.

Wśród ryb  roślinożernych hoduje się sprowadzone z Dalekiego Wschodu

gatunki:

Amur biały - Ctenopharyngodon idella

Tołpyga biała - Hypophthalmichthys molitrix

Tołpyga pstra - Aristichthys nobilis

Zasilanie stawu w wodę

Do piętrzenia wody w stawach lub całkowitego jej spuszczenia, jak również do regulacji dopływu i odpływu wody ze stawu służą urządzenia zwane mnichami. Mnich składa się z pionowego stojaka zaopatrzonego w szereg wyjmowanych od góry zastawek oraz z części poziomej zw. leżakiem, przepuszczającej wodę pod groblę. Stojaki mnichów wpustowych umieszczone są w rowie doprow. wodę do stawu, natomiast mnichów spustowych w stawie. Leżak mnicha odpływowego powinien być usytuowany nieco poniżej dna rowu głównego i łowiska. Takie położenie leżaka zapewnia sprawny odłów ryb a następnie całkowite osuszenie łowiska po spuszczeniu wody ze stawu. Kompleksy stawów otoczone są zwykle rowami odsiękowymi. Stawy karpiowe są najczęściej zasilane wodą z rzek, którą doprowadza się rowami z miejsca powyżej spiętrzenia. Rowy odprowadzające wodę ze stawów łączą się z rzeką poniżej spiętrzenia. Do regulacji spiętrzenia wody w rzece służą jazy. Ilość wody potrzebna w gospod. Stawowym. Do zalania 1 ha stawu na głębokość Im w ciągu dwóch tygodni potrzebny jest dopływ wody około 6 l/s. Dopływ wody 1 l/s zwykle wystarcza do uzupełnienia ubytków powstałych wskutek parowania wsiąkania lub przesiąkania przez groble. Przy silnym parowaniu i nieszczelnych groblach potrzebny jest dopływ wody 2-3 l/s /ha.

Rodzaje stawów ze względu na sposób zasilania wodą w hodowli ryb:

Stawy niespuszczane

Nie mają urządzeń pozwalających na spuszczenie i zupełny odpływ   z nich wody. Rozkład mułu dna stawu przebiega bardzo wolno (brak dostatecznej ilości tlenu).Nie uprawia się dna. Wydajność niska.  Nie można odłowić wszystkich ryb. Walka z chorobami utrudniona.

Stawy spuszczalne wyposażone w odpowiednie urządzenia. Pozwala to na stosowanie właściwej gospodarki wodnej, prawidłową obsadę rybną   oraz        umożliwia    wykonanie    zabiegów    pielęgnacyjnych 

Stawy osuszane

oprócz spuszczania wody istnieją warunki na osuszenie całego dna stawu. zapewnione odpowiednie spady dla odprowadzenia wody, oraz w dnie sieć rowów osuszających. Osuszanie dna stawowego - przyspiesza procesy mineraliz subst organicznej nagromadzonej w okresie letniej wegetacji, pozwala na stosowanie upraw mechanicznych i obsiewanie stawu roślinami uprawnymi, a także odkażanie. Osuszanie i obsiewanie stawów zwiększa ich wydajność produkcyjną.

Zabiegi    zwiększające    żyzność    stawów    oraz    poprawę    warunków higienicznych.

1.Osuszanie

2.Wapnowanie

3.Nawożenie

Osuszanie.

Im warstwa osadów organicznych jest grubsza, tym osuszanie może bardziej przyczynić się do poniesienia żyzności stawu. Podczas właściwego osuszania w dnie powstają liczne spękania, sięgające w głąb warstwy mułu stawowego. Osuszanie stawu zapewnia lepszy dostęp tlenu do nie rozłożonych osadów dennych, ponieważ przy bezpośrednim kontakcie   z   powietrzem   atmosferycznym   proces   mineralizacji   przebiega bardziej  intensywnie niż w przypadku.  W   dobrze osuszonym stanie, powstają głębokie  spękania.   Szczególnie  korzystne warunki do mineralizacji dna występują w okresie wysokich temperatur. Po zalaniu stawu wodą zgromadzone w dnie substancje mineralne zwiększają żyzność stawu.

Wapnowanie .

Regularne wapnowanie dna stawowego jest podstawowym warunkiem utrzymania wysokiej żyzności, a co za tym idzie wydajności stawu; jest również niezastąpionym za biegiem dezynfekcyjnym. Właściwa zawartość związków wapnia w stawie zapewnia stabilizację pH w środowisku wodnym. Jest ona ważna dla życia zwierząt i roślin wodnych oraz niezbędna dla rozwoju bakterii, które biorą udział w mineralizacji substancji ,organicznych. . Wapnowanie dna oraz wody stawowej jest koniecznym warunkiem efektywnego działania nawozów organicznych i mineralnych. W przypadku stawów całkowicie jałowych, wapnowanie powinno być połączone z nawożeniem organicznym dna W stawach położonych na gruntach lekkich, ubogich w wapń i związki organiczne, zaleca się stosować drobno zmielony węglan wapnia CaC03, czyli wapno nawozowe, natomiast w celu poprawy żyzności stawów położonych na gruntach ciężkich /gliniastych, ilastych/ należy stosować sproszkowane wapno palone CaO Substancja określana w handlu jako wapno nawozowe zawiera ok: 95% CaC03; wapno palone zawiera zwykle ok. 85% CaO; wapno gaszone /hydratyzowane/ ok. 65% CaO. Przy corocznym wapnowaniu stawów stosuje się zwykle 200-400kg CaC03/ha lub 500-600 kg CaO/ha. Niektórzy uważają, że dawka wapna nawozowego .nie powinna_ przekraczać 500 kg/łia^ Przy sporadycznym wapnowaniu /raz na kilka lat/ jednorazowo stosuje się dawki do 1000 kg CaC03/ha, 2500 kg CaO/ha lub 3300 kg Ca/OH/2/ha. Niezależnie od wapnowania dna stawowego Zaleca się również systematyczne, każdego roku, wapnowanie wody /po zalaniu stawu/ przy użyciu500 kg/ha CaC03, w trzech dawkach od maja do lipca, lub CaO w dawkach o połowę mniejszych. Odczyn wody bezpośrednio po wapnowaniu nie może przekraczać pH 10. Nadmierne wapnowanie wody ponad 200 kg CaO/ha może spowodować całkowite strącenie fitoplanktonu /drobnych roślin występujących w toni wodnej/. Przy stosowaniu wapna palonego "na wodę" należy ponadto pamiętać żeby nie spowodować poparzeń ryb szczególnie jeżeli przebywają one w tym okresie w pobliżu powierzchni wody, co może mieć miejsce w okresie deficytów tlenowych. Wapno nawozowe CaC03 ~jest prawie nierozpuszczalne w wodzie i dlatego powinno być jak najdrobniej zmielone. Rozpuszcza się ono natomiast stopniowo pod wpływem kwasu węglowego, z którym tworzy rozpuszczalny kwaśny węglan wapnia Ca/HC03/2. kwaśny węglan jest uwodnioną formą dwutlenku

węgla. Utrzymanie się określonej ilości wapnia w formie roztworu w wodzie jest więc "regulowane" przez wytwarzanie się CO2 z rozpadu substancji organicznych. Niektórzy uważają że po zalaniu wodą stawu, zastosowany na dno CaC03 rozpuszcza się powoli /nawet do 1 miesiąca/.Wapno to ma słabe działanie odkażające i nie .nadaje się do zwalczania pasożytów i bakterii chorobotwórczych. Nie zabije również wielu pożytecznych organizmów,   stanowiących   pokarm   ryb   i   z   tego   względu   wydaje   się najwłaściwsze w  przypadku przesadek  I  i  II.   W  wyniku prawidłowego wapnowania kwaśny węglan wapnia stabilizuje pH wody i dna na 8,5. Dawniej uważano,  że wapno należy stosować jedynie w celu odkwaszania gleby. Bowiem wapń wiąże kwasy   wytwarzające się stale przy procesach rozkładu. Bardzo ważna rola wapna polega na magazynowaniu dwutlenku węgla. 

1. Do odkażania używa się wapna świeżo palonego, sproszkowanego przechowywanego w suchym miejscu pod dachem, w przeciwnym bowiem razie traci ono szybko swe właściwości żrące. Suche bryły wapna powinny być sproszkowane mechanicznie.

2 Na oczyszczone najlepiej jeszcze mokre dno stawu rozsiewa się równomiernie miał wapienny tak aby cała powierzchnia była biała w dawce określonej przez Pracownię/ 10-25 q/ha.

3.Po rozsianiu wapna staw nawadnia się, lecz tylko w takim stopniu, aby wodą pokryte było tylko dno. Za pomocą grabi żelaznych porusza się górną warstwę gleby w celu dokładnego rozpuszczenia wapna i wytworzenia się mleka wapiennego.

4.Brzegi stawu i jego urządzenia techniczne odkaża się przez polewanie rozcieńczonym mlekiem wspieranym,

5.Po upływie 6-10 dni, jeżeli staw napełnia się wodą i jeśli ma być bezpośrednio po dezynfekcji zarybiony ponownie ją spuszcza w celu przepłukania zbiornika

6.Jeżeli staw nie będzie w najbliższej przyszłości zarybiony należy pozostawić mleko wapienne do zupełnego jego wyschnięcia celem dodatkowego odkwaszenia dna stawu.

7.Pracownicy podczas przeprowadzania odkażania powinni być zaopatrzeni w ochronne okulary ponieważ wapno niegaszone wywołuje głębokie zmiany zapalne śluzówki i zmętnienie rogówki oka.

8.Stawy hodowlane, odrostowe, rowy dopływowe i odpływowe, jazy, ujścia rzek należy odkażać bezpośrednio po odłowach. Im temperatura środowiska wyższa tym działanie odkażające silniejsze.

9.Zimochowy należy zaraz po osuszeniu dna odkazić, nie później niż w czerwcu.

Pielęgnacja stawów

Szkodliwy wpływ roślinności twardej wynurzonej:

1.wypłycanie   zbiorników   wodnych    i    powodowanie   przez   to   jeszcze bujniejszego porostu

2.zacienianie wody i hamowanie procesów przyswajania dwutlenku węgla, a przez to zmniejszenie produkcji pokarmu naturalnego dla ryb

3.utrudnianie rybom poszukiwania pokarmu, zarówno w wodzie jak i w dnie stawu

4.wyczerpywanie cennych związków pokarmowych z dna i tworzenie po obumarciu roślin mało wartościowego i trudno rozkładającego się osadu (zakwaszanie środowiska)

5.pogarszanie stanu zdrowotnego ryb

6.utrudnianie odławiania ryb i kontroli ich przyrostów

7.liczniejsze występowanie szkodników ryb

8.nadmierne wyparowywanie wody przez tkanki roślin

Typy stawów w obiektach karpiowych

W obiektach karpiowych znajdują się różnego rodzaju stawy o określonym przeznaczeniu.

1.Stawy tarlakowe i zimochowy dla tarlaków.

2.Tarliska i ogrzewalniki - 0,1% powierzchni gospodarstwa

3.Przesadki I-3,0%

4.Przesadki II-10,0%

5.Stawy kroczkowe - 14%

6.Stawy towarowe - 70 %

7.Zimochowy dla narybku - 1%

8.Zimochowy kroczkowe - 1,5%

9.Magazyny towarowe - 0.4%

Ponadto na terenie gospodarstwa   rybackiego powinny się znajdować takie pomieszczenia jak:

-sieciarnia, do przechowywania sprzętu rybackiego

-magazyn pasz, nawozów mineralnych itp.

wiaty (zadaszenia) mieszczące łódki, kosiarki, itp.

Charakterystyki poszczególnych kategorii stawów

Staw tarlakowy Głębokość 50-150 cm. Służy do hodowli karpi wybranych do rozpłodu.  Powinien być całkowicie

osuszalny, zaopatrzony w osobny dopływ wody oraz powinien mieć duże zasoby pokarmu naturalnego. Zagęszczenie nie może przekraczać 2-4 do 10 sztuk/100 m" dna. W okresie zimy tarlaki przenosi się do specjalnych zimochowów.

Tarliska To małe stawy o pow. 100-150 m2, głębokości 20-30 cm przy dopływie;

50-100 cm przy odpływie Służą one do przeprowadzenia naturalnego tarła, inkubacji zapłodnionej ikry I kilkudniowego przetrzymywania larw karpia Przed tarłem tarlisko powinno być porośnięte świeżą i miękką trawą. Tarliska są  „pod wodą" nie dłużej niż 2 tygodnie w ciągu roku. Po odbyciu tarła i odłowie wylęgu tarliska należy osuszyć, trawę wykosić i wygrabić.

Na dno tarliska należy zastosować wapno nawozowe CaC03 lub wapno palone CaO.

Dno tarliska użyźnia się nawozami minimalnymi szczególnie korzystne są

nawozy potasowe. Tarliska zalewa się    2-3 dni przed planowanym tarłem.

Zalewa się je wodą z niewielkiego płytkiego zbiornika zwanego ogrzewał n i k i e m.

Ogrzewalnik Pojemność ogrzewalnika powinna zabezpieczyć dwukrotnie zalanie zespołu składającego się z 4-5 tarlisk. Ogrzewalnik służy nie tylko do podniesienia temperatury wody, lecz również jest osadnikiem zapobiegającym zamuleniu tarlisk.

Przesadki I To niewielkie stawy o powierzchni 0.25-2 ha i głębokości 30-50 cm przy dopływie;  125 cm przed odpływem. Stawy te użytkowane są w czerwcu i w lipcu przez 4-6 tygodni. Obsada ryb wynosi 100 000-200 000 sztuk/ha. W pozostałym okresie stawy te utrzymywane są „na sucho".

W okresie osuszania przeprowadza się szereg zabiegów mających na celu podnoszenie ich żyzności. Należą do nich:

-płytka orka

-wapnowanie

-nawożenie gleby nawozami mineralnymi

-bronowanie dna

-wysiew mieszanki roślin zbożowych (owies i jęczmień) motylkowych (łubin, groch, wyka), które po przeoraniu odgrywają one rolę nawozu organicznego

Do użyźniania stosuje się również nawozy zwierzęce. Najbardziej ceniony jest nawóz koński, następnie bydlęcy, owczy i drobiowy.

Przesadki II Powierzchnia wynosi   1-20 ha,  głębokość  przy  dopływie  50-70  cm; przy odpływie 120-150 cm Są to stawy osuszalne i uprawiane. Przesadki II służą do wychowu narybku karpia w okresie lata i jesieni Ki (niekiedy do przetrzymywania ryb w okresie zimy).

W czasie kiedy przesadki U nie są użytkowane ich dno powinno być uprawiane tak jak w przesadkach I:/ Dokładnie osuszone, wapnowane, nawożone Wczesną wiosną dno przesadki obsadzić można mieszanką peluszki z owsem lub  wyki  z  owsem.  Po  skoszeniu  zalewa  się  wodą,  nie później  niż w III dekadzie czerwca. Obsady przesadek U są zwykle 10-krotnie mniejsze od przesadek I i wynoszą 10 000-20 000 sztuk/ha.

Zimochowy narybkowe Powierzchnia 1-5 ha. Głębokość 150-180 cm, czasami do 2 m Głębokość stawu powinna przekraczać o 50 cm maksymalną grubość pokrywy lodowej, /w Polsce grubość lodu może dochodzić do 60-80 cm/. Zimochowy powinny mieć zapewniony stały dopływ wody nawet w ciągu największych mrozów. Przepływ wody przez zimochów powinien odbywać się po najdłuższej osi stawu. Po odłowie wiosennym przeprowadza się osuszanie i wapnowanie dna. Zimochowy- należy dezynfekować co  roku, 3-4  tygodnie przed ich zalaniem Zimochowy zalewa się zwykle w połowie września.

Jeżeli dno porośnięte jest trawą pozostawia się ją lub obsiewa się tak jak

przesadki II.

Stawy kroczkowe Powierzchnia 10-30 ha. Głębokość 0,7-2,0 m Są to spuszczalne i całkowicie lub częściowo osuszalne zbiorniki wodne. Służą do wychowu karpi w II roku życia. Stawy   kroczkowe   używa   się   zwykle   od   drugiej   połowy   kwietnia   do października - listopada.   W   pozostałym   okresie   powinny   być   osuszone   i wapnowane. W stawach kroczkowych o dużym areale nie przeprowadza się uprawy dna. Obsadę stawów kroczkowych stanowi narybek karpia po przezimowaniu w ilości 2 000-20 000 sztuk/ha. Ryby wpuszcza się do stawów kroczkowych wiosną kiedy temperatura wody podniesie się do 8°C. Zarybianie przy niższych temperaturach prowadzi do głodowania ryb,  ponieważ w stawie brak jest jeszcze   dostatecznej   ilości   pokarmu   naturalnego   szczególnie   organizmów

planktonowych.

Zimochowy kroczkowe Powierzchnia 1-5 ha. Średnia głębokość 170 cm. Dopływ wody do zimochowów winien  być tym większy im większe jest zagęszczenie   ryb   w   stawie.   Obsady   zimochowów   wynoszą  najczęściej 20 000 sztuk/ha Zbyt duży dopływ wody do zimochowów może być przyczyną znacznego oziębienia wody,. Temperatura blisko 0°C powoduje przeziębienie ryb oraz znaczne straty w okresie zimowania i bezpośrednio po zimowaniu.

stawy odrostowe Powierzchnia 5-50 ha, niekiedy do 300 ha. Głębokość 0.5-2,5m. Są to największe w  gospodarstwie zbiorniki wodne służące do hodowli karpia w 3 roku życia. Większość stawów jest tylko częściowo osuszalna. Stawy odrostowe używane są zwykle przez kilka lat „bez odpoczynku". Po każdym odłowie napełnia sieje natychmiast wodą. Taki   system powoduje obniżenie   higieny i kultury hodowlanej.

Magazyny Powierzchnia 300-1500 m2. Głębokość ok.2 m Dno piaszczyste i zwarte. Służą do przetrzymywania karpi handlowych przez kilka do kilkunastu tygodni (od października do stycznia). Wielkość magazynu powinna być tak skalkulowana ażeby cała obsada mogła zmieścić się w jednej jednostce transportowej. Po odłowach i przed zarybieniem magazyny należy odkazić wapnem palonym.

Zalety karpia jako materiału hodowlanego

1.Duże tempo wzrostu

2.Wykorzystanie różnorodnych zasobów pokarmowych

3.Osiąga dojrzałość płciową późno, po okresie produkcyjnym

4.W zimie zapada w sen zimowy

5.Dobrze   znosi   wahania   temperatury opt.23-28°C,   letalna. 36°C (dla dorosłych)

6.Małe zapotrzebowanie tlenowe 3-5 cm302/l wody

7.Odporność na zabiegi

Temperatury optymalne w hodowli karpia

Temperatury poniżej 12°C i powyżej 30°C są letalne dla ikry karpia Optymalną jest 20°C.

Przekroczenie tej temperatury poniżej 18°C i powyżej 22°C może spowodować straty wylęgu do 50%.

Lustrzeń ma zredukowaną liczbę łusek, które mogą być ułożone w różnych miejscach. .

U lustrzenia siodełkowego - występują tylko przy grzbiecie, lub pod linią grzbietu.

U lustrzenia lampasowego - tylko wzdłuż linii nabocznej.

U lustrzenia wieńcowego - wzdłuż grzbietu, partii ogonowej na podbrzuszu   i przy płetwach.

U lustrzenia grzbietowego - powyżej linii nabocznej.

U lustrzenia brzusznego - poniżej linii nabocznej.

U lustrzenia kołnierzowego - okalają otwór skrzelowy.

Kategorie wiekowe karpia

Kw -jest to larwa karpia z woreczkiem żółtkowym

Ko  - karp miesięczny z przesadki I

Ki    - narybek po pierwszym sezonie hodowlanym /karp jednoroczny

K2   - kroczek - karp dwuletni,

K3 lub Kh - ryba po trzech sezonach

Wskaźniki jakości wody:

-temperatura- aa aktywność życiowa ryb na intensywność żerowania – na rozwój na ruchliwość

-zawartość tlenu

-odczyn

Ryby:

-zimnolubne

- ciepłolubne

Karp- pow. 20st., pstrąg poniżej 20st.

Temperatura H20 w stawach zmienia się:

1)sezon produkcyjny- efektywny wzrost 14-28st, trwa do drugiej dekady maja albo do 3 dek września

2)sezon zimowania od paździer5nika do marzec/kwiecień.

Temperatura mierzona raz na dobę- rano albo wieczorem- max temp. 13-14st

Zbyt intensywne światło źle działa na ikrę i wylęganie dlatego stosujemy zaciemnienie.

Źródło tlenu w wodzie, tlen jest pochłaniany przez powierzchowne warstwy prze4z falowanie wody.

Przyducha- Niska zawartość lub brak tlenu nagromadzeniem co2.

Zapotrzebowanie na tlen:

Wysokie- łososie, pstrągi, głowacice

Średnie- szczupaki, amury, jesiotry, leszcze, płocie, okonie

Niskie- karpie, węgorze, piskorze, liny,karasie

Niedobór o2 w h2o, powoduje zmniejszenie płodności, uniemożliwia tarło, ogranicza pobieranie pokarmu, ograniczenie trawienia, wymieranie organizmów wodnych stanowiących pokarm- plankton.

Ciśnienie atmosferyczne zmiany- pogorszenie warunków tlenowych.

Zbyt duże nasycenie wody tlenem- może prowadzić do śnieć- obecność pęcherzyków pod skórą.

Ph H2O- dla karpi 5-10,8 pstrągi 4,8-9,2, najlepsza woda 7-8,5-obojętne

Twardość wody- wpływa korzystnie na org. ryby, dochodzi do wytwarzania zw. Toksycznych bo sole wapnia,magnezu powodują powst. kompleksów z toksynami i brak rozpuszczania. W stopniach niemieckich 1st 7,2tlenu magnezu na 12 H2O. karp 8-10.

Żelazo-0,2-0,3mlg/GL karp, pstrągi 0,1 mlg/GL. Fe2 przechodzi w Fe3 i zalega na pow skrzeli jako nierozp. Osad – skrzela ciemnobrąz. Rozwijają się kolonie bakterii żelazistych i ryby sną z otwartymi pokrywami skrzelowymi.

Amoniak- główny produkt wydalany przez ryby, przy int. Produkcji jest go więcej. Amoniak niezjonizowany -toksyczny karp 0,05mlg/l, pstrągi 0,01. 50% usypia 1-1,5, pstrąg 0.5mlg/l. Narybe4k-słaby wzrost, zaburzenia rozwojowe. Amoniak to trucizna o działaniu złożonym hemoaktywnym, nerwowym(branchionekroza) Autoinotoksykacja.

Żywienie – uzależnione od żyzności stawów i określamy przyrostem masy ryb z jednostki pow. stawu. Odpowiednio dobieramy stosunek paszy naturalnej i sztucznej. Karp dobrze wykorzystuje pasze. Granulaty posiadają odpowiedni ciężar.

Wydajność stawów- podniesiona przez nawożenie organiczne, najlepiej nawozić na osuszone dno stawowe. Organiczne: obornik koński lub owczy bydlęcy i świński jest mniej wartościowy – 100kg/ha w odstępie 3 tygodni.

Gnojowica- płynny nawóz o odczynie zasadowym, 4 razy w okresie wegetacyjnym.

Mineralne- stawy osuszane i niezakwaszone, mogą być rozsiewane na wodę, suche dno, dozowane do odpływającej wody.

Nie mieszamy Ca z surowcami amonowymi i superfosfatem – zachowujemy odstęp co 2 tygodnie.

Wapnowanie stawów – podstawowy proces.

Wapno palone- zawiera 93% tlenku wapnia

Wapno gaszone- wodorotlenek wapnia, właściwości dezynfekujące w postaci proszku.

Węglan wapnia- nawożenie stawów

Wapno chlorowane – podawane w przy. wyst. ch. bakteryjnych.

Masowe pojawienie się glonów- zakwit oraz gwałtowne obumieranie glonów. Beztlenowy pokład materii organicznej i do wody dostaje się metan, siarkowodór i amoniak – wzrost pH wody, zasad wapniowych. Mamy bronchiomykozę na skrzelach u ryb.

Sinice- glony nitkowate, do wody dostają się ich toksyczne metabolity i SA one trujące dla ryb. Glony usuwamy mechanicznie za pomocą tlenku wapnia w stawach bez ryb i płytkich stawach. Siarczan amonu 60kgN 300kg/ha podajemy po odłowach i opróżnieniu stawu na świeżo wilgotną glebę – hamuje rozwój glonów.

Siarczan miedzi- przeciw glonom, chorobom grzybiczym, niszczy fitoplankton. Stosujemy w ostateczności pstrąg-0,14 karp 0,30. Dawka letalna zależy od twardości wody 1-1,72mg/l wody im wyższa temperatura tym działa silniej. Stosujemy supremy do porowatych worków i mocujemy  do butry łódki i pływamy po stawie.

Miedzian 50- tlenochlorek miedziowy 1-2kg/ha często stosowany, rozpuszczamy w 300l h2o i spryskujemy w miejscu gdzie są kożuchy.

Zooplankton- przez cały sezon wegetacyjny, dobry pokarm dla małych ryb. Skorupiaki planktonowe – wioślarki i wiosłonogi – pojawiają się gdzie jest mniej glonów.

Produkcyjność stawów określamy na podstawie ilości i jakości. Słabo zasobne – dużo wrotków, średnio zasobne- duże skorupiaki, liczne wrotki, żyzne- duże rozwielitki skorupiaki liczne obfite wioślarki.

Bentoza- bakterie glony pierwotniaki mięczaki larwy owadów nicienie, Zbiorowiska glonów – fitobentos u zwierząt zoobentos. Na rozwój ma wpływ zawartość materii organicznej na dnie. Intensywny rozkład materii organicznej. W dnie- podłoże(gleba pierwotna) i muł(na pow) i on otacza warstwą glebę i tam zachodzą toksyczne procesy. Muł ma budowę warstwową. Głębokość warstwy jest zmienna i zależy od temp.

1)dendrytus – dobrze natlenowana i tam są organizmy będące pokarmem

2)ubity- procesy beztlenowe

3)czarny muł- procesy fizykochemiczne.

PSTRĄGI

pstrąg tęczowy (salmo Gairdneri)-> niebieskoszary, różowoczerwony, szeroka smuga wzdłuż l.naboczn,drobne plamki,w narybku5-10dużych plam w linii nabocznej

potokowy (S.trutta morpha fario)->grzb.ciemny, boki ciała i płetwy-czarne lub czerw.plamki(czerw z białą obwódka)w narybku8-14plam

źródlany (Salvelinus fontinalis)->oliwkowo zielony cały w białe plamki,kilka czerw,płetwa grzbietowa i ogon- ciemne pasy; ŻYWIENIE:pokarm sztuczny,-wilgotny lub suchy,granulat: surowe białko-22-58%,tł.-1,2-8%,węglowodany 2-41% celuloza-1-6%,składniki mineralne-10-22%,woda- 6,5-11% Wit(A,B1,B2,B6, B12,cholina,niacyna,kw.pantotenowy,biotyna,kw.foliowy),luźna konsyst.-krótkie jelito;karmić często,małe ilości, najlepszy wzrost w temp12-16st (najwięcej karmy)karmić w temp5-19st

1w tyg-1dniowa głodówka po zresorbowaniu 2/3wor.-wylęg je przetartą śledzionę+ drożdże(lub też wątrobę, mózg,krew,twaróg->4-6tyg) do 2mcy-6x/dzień, narybek.wielkosci5cm-3x/dz,niska temp-2x/dz

2rok hodowli- wątroba wołowa,płuca, serce, śledziona

starsze->67%odpadów rzeźnych,16%mączki rybnej,16%m.ryżowej lub 50% świeżych ryb morskich 30%mączki rybnej, 10%krewetek,mielony ryż STAWY:

*Tarlakowe(małe,pokarm szt+natur 200szt/1ha przepływ wody0,3-0,5m/s; Tarlaki:ryby po odbyciu pierwszego tarła 2lub3 r.ż. masa-350-1000g samice-3-6lat samce2-4l od ikrzycy 1kg-1500-2000ikry 1ml mlecza- 10mlrd plemników

pstrąg tęczowy- tarło 01.-05.,szczep franc-10.-12.;dokarmianie tarlaków- chude ryby morskie+wit.E,D

6mcy przed tarłem temp12-14st;1-3st-zaham.rozw.ikry

2mce przed- ograniczyć jedzenie, oddzielić samice od samców

przyspieszanie tarła - sztuczne oświetlanie przerwać dokarmianie-4-5dn przed sortowaniem tarłowym mleczaki są bardziej wysmukłe i mają masywniejszą żuchwę od samic dojrzałość ikry trwa8dni;

Sztuczne tarło:ikra odżyw się pokarmem

naturalnym- różowa i przezroczysta, sztucznym- biała, nieprzezroczysta;

uciskając powłoki brzuszne wyciskać mlecz; ikrę od1samicy polewa się mleczem od 2samców->mieszanie piórem->ruch plemników trwa4min->zalać wodą->pozostawić na20-30min->płukanie ikry->ikra do aparatów lęgowych 8-36(48)h od zapłodnienia inkubację ikry można rozpocząć po jej stwardnieniu- osmotyczne przenikanie wody do kom. jajowych>w tackach do aparatów lęgowych;

Aparaty lęgowe- w nich inkubacja ikry:

*długie...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin