Zapiekanka z dyni, mięsa mielonego i sera
Składniki:
· 850 g dyni (obranej ze skóry i bez pestek)
· 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)
· 2 łyżki masła
· 2 średnie cebule
· 3 ząbki czosnku
· 3 - 4 pomidory
· 300 g startego żółtego sera
· listek laurowy
· 1 łyżeczka curry
· słodka papryka
· sól
· pieprz
· chilli
· 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub innych ziół)
Na maśle zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, listek laurowy i podsmażyć przez około 5-7 minut. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić, a następnie dodać do mięsa (można jeszcze dodać suszonych pomidorów). Całość podsmażyć przez 10 minut. Pod koniec smażenia dobrze doprawić przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, chilli, curry i tymiankiem. Sos powinien być pikantny.
Dynię (bez skórki, pestek i watowatego środka) pokroić w dużą kostkę. Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, a następnie ułożyć warstwami: dynia - sos mięsny - dynia - starty żółty ser (dynię posolić). Wstawić do nagrzanego pieca do temperatury 180ºC i piec ok. 40 minut.
Kotlety mielone z dynią i marchewką
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 g miąższu z dyni
1 marchewka
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
bułka tarta
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kurkumy
6 łyżek oleju
1. Cebulkę podsmażyć na oleju.
2. Dynię obrać i zetrzeć razem z marchewką na tarce o średnich oczkach.
3. Mięso wymieszać z dynią, marchwią, cebulką, posiekaną natką, jajkami i przyprawami. Jeśli masa jest mało spójna dodać bułkę tartą.
4. Formować kotleciki i smażyć do zrumienienia z obu stron.
Sos dyniowy do słoika
1,5 kg miąższu z dyni, 4 cebule, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy w rondlu. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju lub maśle na złoto. Dodajemy do dyni cebulkę oraz przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
Dżem z dyni i jabłek
1,2 kg miąższu z dyni, 7 jabłek (szara reneta), sok z połówki cytryny, przyprawa do grzańca, ¾ szklanki cukru
Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę, wrzucić do garnka i podgrzewać. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do jabłek i całość zagotować. Gotować 15 minut. Dodać 2 łyżeczki przyprawy do grzańca, sok z cytryny oraz cukier, wymieszać. Przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Purre ziemniaczano-dyniowe
1 kg ziemniaków, 0,5 kg miąższu z dyni, 2 łyżki masła, 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 3 łyżki śmietany 18%, przyprawa do ziemniaków, tymianek.
Ziemniaki gotować przez 10 minut, następnie dodać do nich pokrojony w kawałki miąższ dyni i gotować do miękkości. Po odcedzeniu ziemniaki razem z dynią utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Anitra_