DYNIA - przepisy różne.docx

(674 KB) Pobierz

Zapiekanka z dyni, mięsa mielonego i sera

 

Składniki:

·         850 g dyni (obranej ze skóry i bez pestek)

·         500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)

·         2 łyżki masła

·         2 średnie cebule

·         3 ząbki czosnku

·         3 - 4 pomidory

·         300 g startego żółtego sera

·         listek laurowy

·         1 łyżeczka curry 

·         słodka papryka

·         sól

·         pieprz

·         chilli

·         1/2 łyżeczki suszonego tymianku (lub innych ziół)

 

 

Na maśle zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, listek laurowy i podsmażyć przez około 5-7 minut. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić, a następnie dodać do mięsa (można jeszcze dodać suszonych pomidorów). Całość podsmażyć przez 10 minut. Pod koniec smażenia dobrze doprawić przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką, chilli, curry i tymiankiem. Sos powinien być pikantny.

Dynię (bez skórki, pestek i watowatego środka) pokroić w dużą kostkę. Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, a następnie ułożyć warstwami: dynia - sos mięsny - dynia - starty żółty ser (dynię posolić). Wstawić do nagrzanego pieca do temperatury 180ºC i piec ok. 40 minut.

 

 

 

 

 

 

Kotlety mielone z dynią i marchewką

Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

200 g miąższu z dyni

1 marchewka

1 cebula

1/2 pęczka natki pietruszki

2 jajka

bułka tarta

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki kurkumy

6 łyżek oleju

 

1. Cebulkę podsmażyć na oleju.

2. Dynię obrać i zetrzeć razem z marchewką na tarce o średnich oczkach.

3. Mięso wymieszać z dynią, marchwią, cebulką, posiekaną natką, jajkami i przyprawami. Jeśli masa jest mało spójna dodać bułkę tartą.

4. Formować kotleciki i smażyć do zrumienienia z obu stron.

 

 

 

D:\Kulinaria\DSC00691.JPG


Sos dyniowy do słoika

 

1,5 kg miąższu z dyni, 4 cebule, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz

 

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy w rondlu. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju lub maśle na złoto. Dodajemy do dyni cebulkę oraz przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.  Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.

 

 

Dżem z dyni i jabłek

 

1,2 kg miąższu z dyni, 7 jabłek (szara reneta), sok z połówki cytryny, przyprawa do grzańca, ¾ szklanki cukru

 

Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę, wrzucić do garnka                           i podgrzewać. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do jabłek i całość zagotować. Gotować 15 minut. Dodać                    2 łyżeczki przyprawy do grzańca, sok z cytryny oraz cukier, wymieszać. Przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

 

 

Purre ziemniaczano-dyniowe

 

1 kg ziemniaków, 0,5 kg miąższu z dyni,  2 łyżki masła, 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 3 łyżki śmietany 18%, przyprawa do ziemniaków, tymianek.

 

Ziemniaki gotować przez 10 minut, następnie dodać do nich pokrojony w kawałki miąższ dyni i gotować do miękkości. Po odcedzeniu ziemniaki razem z dynią utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin