Tzatziki.doc

(23 KB) Pobierz
Tzatziki

Tzatziki

Data dodania: 2006-04-26

(4 porcje) 1 duży pojemnik dobrego, gęstego jogurtu naturalnego, 2 zielone ogórki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanego kopru, sól, pieprz

Jajecznica węgierska

Data dodania: 2006-03-06

(1 porcja) 2 jaja, 3-4 cienkie plasterki paprykowanej słoniny, łyżeczka siekanej cebuli, sól

Opieńki marynowane

Data dodania: 2006-02-16

opieńki; zalewa: 1 szklanka octu, 4 szklanki wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, liść laurowy, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, szczypta gorczycy

Staroświecka szarlotka

Data dodania: 2005-11-04

Na ciasto: 24 dag mąki,12 dag masła, 6 dag cukru, gorąca woda

Na nadzienie:1 kg jabłek antonówek, cukier do smaku, cynamon lub skórka pomarańczowa. Do posypania po wierzchu: cukier-puder .

Schab panierowany w serze

Data dodania: 2006-02-18

(6 porcji) 6 kotletów schabowych, łyżka masła lub smalcu, 2 łyżki oleju, jajko, bułka tarta oraz 5 łyżek tartego, żółtego, ostrego sera, sól, może być też łyżka posiekanej drobno pietruszki

Farsz ze szpinaku

Data dodania: 2006-02-21

(na 6 porcji) 1/2 kg szpinaku, szklanka ostrego, tartego, żółtego sera, łyżka masła, sól, oregano (lebiodka), tymianek

Letnia sałata w dużej misce

Data dodania: 2006-02-23

(6 porcji) sałata, papryka, 2 pomidory, 2 ogórki świeże lub kwaszone, szczypiorek, koperek, cebula, ok. 30 dag ugotowanej fasolki szparagowej, 3 gotowane ziemniaki, 2 jajka na twardo, pęczek rzodkiewek; sos do sałaty winegret: 8 łyżek oleju lub oliwy, 3 łyżki octu winnego, balsamicznego lub soku cytrynowego, 2–3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, łyżeczka cukru, pieprz, bazylia, estragon

Pomidory po prowansalsku

Data dodania: 2006-03-07

(6 porcji) 6 średnich pomidorów, 6 łyżek tartej bułki, 3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki posiekanego świeżego (lub łyżeczka startego suszonego) tymianku, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 6 łyże- czek oliwy z oliwek

Sernik wiedeński

Data dodania: 2005-11-04

1 kg dobrego sera, 8 jaj, 3 łyżki kaszy manny, kopiasta łyżka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5  kostki masła lub margaryny, szklanka cukru, dowolne zapachy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały. Do wysmarowania blaszki: łyżka tłuszczu, tarta bułka do jej wysypania.

    Prosta zapiekanka ziemniaczana

Data dodania: 2006-02-16

8 dużych ziemniaków ugotowanych w łupinach, 2 duże cebule, łyżka masła, 3 kiszone ogórki, sól, pieprz i co najmniej 1/2 szklanki tartego żółtego sera; na sos: łyżka masła, kopiasta łyżka mąki, 2 szklanki mleka lub niskoprocentowej śmietanki, 2 surowe jajka, sól, pieprz

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin