Makowiec na biszkopcie.docx

(14 KB) Pobierz

Makowiec na biszkopcie

 

Ciasto:

·                     5 jaj

·                     1 cukier waniliowy

·                     ¾ szk. cukru

·                     ¾ szk. mąki tortowej

·                     5 łyżeczek oleju

·                     2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Warstwa makowa:

·                     ½ kg maku.

·                     3 jaja.

·                     1 szk. cukru pudru

·                     15 dag masła lub margaryny.

·                     2 łyżki miodu.

·                     10 dkg rodzynek.

·                     10 dkg orzechów.

·                     1 aromat migdałowy.

 

Wykonanie:

ü               Mak sparzyć, zemleć razem z orzechami.

ü               Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło.

ü               Następnie wymieszać z cukrem, rodzynkami, miodem,

aromatem i pianą z białek.

ü               Wyłożyć masę na blachę wyścieloną folią aluminiową.

ü               Piec 40 min w temp. 2000C

ü               Przygotować biszkopt.

ü               Ubić białka, pod koniec wsypać cukier + cukier waniliowy,

następnie dodać żółtka.

ü               Powoli mieszając wlać olej i dodać mąkę wymieszaną

z proszkiem do pieczenia

ü               Na mak wylać ciasto i piec jeszcze 20 min. w temp. 200OC.

ü               Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć tak, aby biszkopt był spodem

ü               Makowiec polać polewą i posypać orzechami.

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin