Makowiec na biszkopcie
Ciasto:
· 5 jaj
· 1 cukier waniliowy
· ¾ szk. cukru
· ¾ szk. mąki tortowej
· 5 łyżeczek oleju
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
· ½ kg maku.
· 3 jaja.
· 1 szk. cukru pudru
· 15 dag masła lub margaryny.
· 2 łyżki miodu.
· 10 dkg rodzynek.
· 10 dkg orzechów.
· 1 aromat migdałowy.
Wykonanie:
ü Mak sparzyć, zemleć razem z orzechami.
ü Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło.
ü Następnie wymieszać z cukrem, rodzynkami, miodem,
aromatem i pianą z białek.
ü Wyłożyć masę na blachę wyścieloną folią aluminiową.
ü Piec 40 min w temp. 2000C
ü Przygotować biszkopt.
ü Ubić białka, pod koniec wsypać cukier + cukier waniliowy,
następnie dodać żółtka.
ü Powoli mieszając wlać olej i dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia
ü Na mak wylać ciasto i piec jeszcze 20 min. w temp. 200OC.
ü Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć tak, aby biszkopt był spodem
ü Makowiec polać polewą i posypać orzechami.
Smacznego!!!
wielkibrat80