Kurczak pieczony na grilluPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.1 kurczak (ok. 1,5 kg z podrobkami),1 lyzka masla,1/4 lyzeczki mielonego imbiru,szczypta szafranu, sol, pieprz.Sos:3 lyzki masla,1/4 lyzeczki zmielonego kminku,1 lyzka mielonej slodkiej papryki,1/4 lyzeczki mielonej ostrej papryki,sol.1. Sprawionego kurczaka (z zachowanymi skrzydelkami) umyc, osuszyc. Watrobke,serce i pluca oplukac w kilku wodach. Kurczaka natrzec z zewnatrz i wewnatrzmieszanina pieprzu, soli, imbiru i szafranu. Podroby wlozyc do brzucha. Jesli rozciecie jest zbyt duze, zaszyc lub spiac szpilkami.2. Przelozyc kurczaka do plaskiego naczynia brzuchem do gory, podlac litremwrzatku, dodac lyzke masla i gotowac pod przykryciem, poczatkowo na srednim,a potem na malym ogniu ok. 1 godz.3. Przygotowac sos: maslo roztopic na patelni, dodac papryke slodka i ostra,zmielony kminek, osolic, dokladnie wymieszac. Zdjac z ognia.4. Ugotowanego kurczaka podzielic na 4 porcje. Podroby wyjac. Wszystkie kawalkikurczaka i podroby posmarowac sosem. Porcje kurczaka ulozyc na grillu, piecz kazdej strony ok. 8 min, po czym dodac podroby i piec jeszcze 5 min, uwazajac, by mieso sie nie przypalilo. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 88.
kasior2704