Krem waniliowy do eklerków.doc

(22 KB) Pobierz
Krem waniliowy do eklerków

Krem waniliowy do eklerków

 

Składniki:

·         600 ml mleka

·         laska wanilii, przekrojona wzdłuż

·         6 dużych żółtek

·         100 g cukru

·         40 mąki pszennej

·         40 g skrobi ziemniaczanej

·         20 ml likieru (Grand Marnier, Brandy, Kirsch), niekoniecznie

 

Wykonanie:

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.

Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować

około 1 mm, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, mieszając, bo lubi się formować 'kożuch'.

* na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni

** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin