Lin z porami w śmietanie.doc

(22 KB) Pobierz
Lin z porami w śmietanie

Lin z porami w śmietanie

Produkty potrzebne do przepisu

·         520 g lina

·         2 średnie pory (tylko białe części)

·         3 szklanki śmietany

·         szczypta gałki muszkatołowej

·         1/2 szklanki białego wina

·         olej do smażenia

·         1 łyżka masła do smażenia

·         1/2 cytryny

·         sól i pieprz do smaku

·         2 duże ugotowane ziemniaki

·         1/2 pęczka posiekanej pietruszki

 - Rybki są pyszne. Podanie lina w śmietanie może rozwiać wątpliwości w tym temacie większości niedowiarków. Tym bardziej, że przygotowanie takiego obiadu jest bajecznie proste.

Dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 min.

Jak to zrobić:
1. Pokrój ziemniaki w kosteczkę.
2. Pokrój pory w cienkie ćwiartki talarków. Włóż je do rondelka i podlej je śmietaną, i winem. Zagotuj i trzymaj na ogniu, aż pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje.
3. Dodaj kosteczki ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.
4. Posól lina i posyp go świeżo zmielonym pieprzem.
5. Rozgrzej olej na patelni, dodaj masło. Kiedy się spieni, podsmaż rybę z obu stron.
6. Zmniejsz ogień i polej lina sokiem z cytryny. Posyp całość posiekaną pietruszką.
7. Na talerz przełóż ziemniaki z porami. Na wierzch połóż rybę i polej dookoła sosem.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin